Terapia Bowen
26/03/2023 2023-05-18 9:55Terapia Bowen
Ce este Terapia Bowen?
Terapia Bowen este o metoda naturala de reechilibrare a organismului si vindecare a afectiunilor. Este o terapie holistica, manuala, simpla si neinvaziva care ajuta organismul sa revina la starea initiala de sanatate. Bowen este o terapie ce activeaza capacitatea de autovindecare a organismului.
Cum functioneaza?
Tehnica in sine presupune miscari delicate, in puncte precise, asupra unui muschi sau grup de muschi, tendoane sau ligamente. Ele au rolul de a transmite un impuls nervos prin intermediul fasciei catre creier. Miscarile se fac cu pauze de minim 2 minute intre ele, timp in care creierul interpreteaza mesajul primit si actioneaza in consecinta.
O sedinta de terapie Bowen poate dura intre 15-45 minute pe parcursul careia pacientul sta intins pe un pat de masaj profesional, intr-un mediu placut, comfortabil si igienic. Pe toata durata sedintei pacientul intra intr-o stare profunda de relaxare, starea alfa. Aceasta stare este indusa de primele miscari din cadrul unui tratament Bowen. In acest mod se pregateste organismul si se activeaza sistemul nervos parasimpatic, cel care intervine pentru a readuce organismul in echilibru, stimuland si coordonand procesul de refacere.
Ce are specific aceasta terapie?
Pauza dintre seturile de miscari este una dintre elementele specifice. Aceste pauze, care pot dura de la 2′ la oricat are nevoie pacientul (uneori si jumatate de ora) sunt foarte importante. Ele permit creierului sa interpreteze informatia transmisa de la nivelul muschiului sau ligamentelor si sa intervina acolo unde este programat sa o faca. Fara aceste pauze ar fi doar un „haos” de miscari fara rezultat terapeutic.
Un alt element specific este calitatea de terapie naturala, in sensul in care doar stimuleaza organismul pentru autovindecare. Acesta o face in ritm propriu, fara manipulari fortate si cu o ordine interioara stabilita de el insusi. Tot aici putem mentiona si faptul ca aceasta terapie nu poate face rau si nu are contraindicatii.
Un alt element foarte important este faptul ca terapia Bowen trateaza cauza si nu simptomele. De asemeni aceasta tehnica abordeaza organismul in intregimea sa, fiind o terapie holistica. Minunat este faptul ca putem trata o problema la coloana, de exemplu, echilibrand in acelasi timp si anumite aspecte din planul emotional (depresie, stres, anxietate, etc).
Terapia Bowen este personalizata. O anumita afectiune poate fi aceeasi la mai multi indivizi insa cauzele pot fi diferite, motiv pentru care terapeutul stabileste in functie de anamneza pacientului (pe care o intocmeste la inceputul primei sedinte) schema de tratament cea mai potrivita pentru acesta. Inainte de inceperea fiecarei sedinte se face reevaluarea starii pacientului, de asemeni pentru a stabili procedurile necesare din cadrul sedintei respective.
De ce sa alegi Bowen?
Pentru ca este naturala in primul rand, organismul lucreaza pentru el insusi. Pentru ca este holistica, ai grija atat de planul tau fizic cat si de cel psihic. Pentru ca trateaza cauza si nu simptomele, avand efect indelungat sau permanent in starea de sanatate. Pentru ca pe langa tratamentul terapeutic primesti si un moment minunat de relaxare si detasare din agitatia zilnica. Pentru ca poate vindeca anumite afectiuni pentru care medicina alopata inca nu are tratament. Pentru ca este o metoda sigura; nu are contraindicatii sau efecte secundare.
Cui se adreseaza?
Terapia Bowen se adreseaza oricui. Fiind o tehnica naturala, care doar stimuleaza organismul pentru autovindecare, nu are contraindicatii. Se adreseaza atat femeilor insarcinate cat si bebelusilor nou-nascuti, copiilor, adultilor, sportivilor, persoanelor in varsta, etc.
Ce trateaza terapia Bowen?
Terapia Bowen poate fi aplicata in orice afectiune. Dintre cele mai frecvente amintesc: alergii, angina, artrite, astm, atacuri de panica, crampe, depresie, drenare limfatica, dureri de provenienta diversa, discopatii, incontinenta urinara, indigestii, infertilitate a cuplului, lumbago, leziuni datorate activitatii sportive, menstre dureroase sau neregulate, migrene, probleme ale rinichilor, prostatei, afectiuni cardiace, tiroidiene, poliartrita reumatoida, reumatism, scolioza, spondiloza, sciatica, stress, colici la bebelusi si adulti, reflux la bebelusi, afectiuni gastro-intestinale, etc.